Met Phishing proberen oplichters te ‘vissen’ naar je geld en persoonlijke gegevens via nepberichten, niet alleen via e-mail maar ook via sms enzo. Criminelen willen mensen zover krijgen dat ze hun inloggegevens of andere persoonlijke details met hen delen, zodat de crimineel daar voordeel uit kan halen. Het gaat dan meestal om geld maar ook vaak om iemands identiteit te kunnen gebruiken om dingen te kopen of abonnementen aan te gaan op internet.

Online oplichters doen zich voor als een betrouwbare organisatie en versturen uit naam van hen berichten naar nietsvermoedende mensen en deze berichten zien er vaak heel echt uit. De guldenregel is dat u bij het ontvangen van e-mails of sms ervan uit moet gaan dat het bericht op voorhand nep is als de afzender een officiële instantie is van de overheid, banken, verzekeraars etc. Een ECHT bericht van een bank, verzekeraar etc. bevat NOOIT een link!

Hoe herken je een phishingbericht? 

  • Je wordt gevraagd op een link te klikken naar een onbekende website.
  • De e-mail is niet aan jou persoonlijk gericht.
  • Het is een algemeen verhaal.
  • Online oplichters maken vaak gebruik van hyperlinks. Zo lijkt het alsof je klikt op een betrouwbare website, maar eigenlijk zit er een valse link achter. “Als je met je muis boven de link zweeft zonder te klikken, dan komt er in je browser te staan waar het bericht echt naartoe linkt.”
  • Het bericht bevat taalfouten. 
  • Een dwingende of dreigende toon. Wees alert op zinnen waar bijvoorbeeld ‘per direct’ in staat.
  • Stuur NOOIT kopie van uw paspoort, bankpas of dat soort dingen.

Heb je een e-mail of sms ontvangen met een link en twijfel je of het phishing is? Klik dan niet op de link in het bericht en laat het bericht met rust of beter nog: verwijder dit bericht meteen. U kunt er niet door in de problemen komen…. De dwingende dreigende toon dient ervoor om u over te halen om toch uw gegevens in te vullen. NIET DOEN!

Kortom: neem wat langer de tijd om een bericht te analyseren en kijk altijd verder dan je neus lang is. Vraag een familielid of iemand die u vertrouwt om ernaar te kijken, 2 paar ogen zien meer dan 1.